Tisztelt Szépkorú!

A következő ingyenes szolgáltatásra szeretném felhívni a figyelmét.

Önkormányzatunk a szolgáltatáshoz való csatlakozásban minden tőle várható segítséget megad. Ezért kérem, hogy amennyiben igényelni szeretné az alább leírt gondosórát, forduljon bizalommal hozzánk. Segítünk az igénylésben, valamint tájékoztatást biztosítunk.

 

Mi az a Gondosóra program?

 

A Gondosóra program Magyarország Kormánya által elindított ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

A Gondosóra program, egy 0–24 órás Diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával működő, Európában egyedülálló program. Mérföldkőnek és jelentős támogatásnak számít az idősgondozás területén: nagy segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség és a biztonság egy gombnyomásra elérhető.

A Gondosóra programban megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz INGYENES, Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.

Kinek segít a program?

A Gondosóra program lehetővé teszi a 65 év feletti, saját otthonában élő, magyar állampolgárok biztonságát és szeretteinkről való gondoskodást a közvetlen környezet – szükség esetén a formális szociális ellátórendszer – bevonásával, hozzájárulva a készenléti szervek tehermentesítéséhez is.

A Gondosórával a magyar kormány olyan digitális megoldást nyújt a családoknak, közösségeknek, amelynek segítségével a gondoskodás, törődés úgy is megvalósulhat, ha a családtagok, ismerősök fizikálisan épp távol vannak egymástól.

A program kizárólag magyar nyelven vehető igénybe, a regisztráció, a szolgáltatás és a diszpécserek segítségnyújtása is magyar nyelven történik.

 

A program céljai

A program elsődleges célja az otthoni és önálló életvitel meghosszabbítása.

Ám sokszor az önellátás mellett is szükség lehet külső segítségre. A Gondosóra program segít abban, hogy az idős emberek szükség esetén egyszerűen elérjék azt a személyt, aki gyorsan, valódi segítséget tud nyújtani nekik.

Az első számú kontaktszemélyek – a segítő családtagok, rokonok, ismerősök, szomszédok – önzetlen és felelősségteljes tevékenységet végeznek, hiszen általuk és a programnak köszönhetően a biztonságérzet, az éjjel-nappali figyelem biztosítása és a segítségnyújtás bentlakásos ellátás igénybevétele nélkül is megvalósul.

Hogyan működik a program?

A Gondosóra program egy országos jelzőrendszerre épül, amelyhez egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécserszolgáltatás kapcsolódik. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű jelzőeszköz segítségével kapcsolatba léphessenek a Diszpécserközponttal, ahol szakképzett munkatársak próbálnak segíteni a felmerülő problémákban. Amennyiben a diszpécserek – lehetőség szerint a Gondosórán keresztül jelzést leadó ügyféllel egyetértésben – úgy ítélik meg, hogy a helyzet megoldása a kontaktszemély beavatkozását igényli, úgy a korábbiakban már megadott elérhetőségeken a diszpécser felveszi vele a kapcsolatot, aki ezután közvetlen és gyors támogatást, illetve megoldást nyújthat a problémára.

A segítségnyújtás az alábbiak szerint történik:

 1. Segítségkérés esetén a Felhasználó hosszan megnyomja a készülékén található főgombot.
 2. Az eszköz jelzést küld a Diszpécserközpont felé.
 3. A Diszpécserközpont felveszi a kapcsolatot a Felhasználóval, értékeli a helyzetet.
 4. A diszpécser megpróbál saját hatáskörben a segítségére lenni a Felhasználónak és megoldani a problémát.
 5. Amennyiben a diszpécser szakmai mérlegelése alapján külső segítségre van szükség, értesítheti a megadott kontaktszemélyt, vagy felveszi a kapcsolatot a helyi illetékes intézményekkel, indokolt esetben a sürgősségi segélyhívót tárcsázza. A megadott kontaktszemélyt minden esetben értesíti a segélyhívás megtörténtjéről.

A jelzőeszköz karon hordva vagy nyakba akasztva mindig elérhető, így a felhasználója minden körülmény között képes segítséget kérni.

A segítségnyújtás több szinten valósul meg:

 • Olyan esetekben, amikor sürgős, személyes beavatkozás nem szükséges, elsődlegesen a képzett diszpécserek próbálnak segíteni a jelzőeszközön keresztül a felmerülő problémák megoldásában.
 • Olyan esetekben, amikor szükséges a személyes beavatkozás (pszichés, mentális probléma, segítségkérés ügyintézéshez, higiéniás szükséglet, fizikai segítségnyújtás kérése stb.) a diszpécser értesíti a megadott kontaktszemélyt.
 • Olyan esetekben, amikor sürgős beavatkozás szükséges (elesés, baleset, rosszullét), a diszpécser – a kontaktszemély értesítése mellett – közvetlenül intézkedhet, akár a sürgősségi segélyszolgálat bevonásával.

Nem kell mást tenni, mint viselni a díjmentes jelzőeszközt.

Mire használható a jelzőeszköz?

A jelzőeszközről segítségkérést küldhetünk a Diszpécserközpontnak. Minden jelzésre szakképzett diszpécser reagál, a megfelelő intézkedések folyamata pontosan szabályozott.

Az eszköz kétirányú kommunikációra alkalmas. A zárt rendszeren belül a készülékről csak a Diszpécserközpontba lehet jelzést indítani – az egyedüli, főgomb hosszú megnyomásával – és a Gondosóra használóját is csak a diszpécserek tudják visszahívni.

A jelzőeszköz víz- és ütésálló, erősebb ütést vagy esést érzékelve automatikusan jelzést ad a Diszpécserszolgálatnak.

A készülék a saját állapotáról (pl. töltöttség) automatikus jelzést küld.

A jelzőkészülék bemutatása

A szolgáltatás keretében biztosított jelzőeszköz nagyon kis helyet foglal, körülbelül gyufásdoboz méretű. Súlya mindössze 35g, és a nemzetközi IPX6-os szabvány szerinti besorolásnak megfelelően vízálló. Egy főgomb van rajta, amelynek megnyomásával a Felhasználó kapcsolatba tud lépni a Diszpécserközpont ügyeletes munkatársával. A Felhasználó a Gondosóra készülékén keresztül el tudja mondani a kérését és a diszpécser megkezdi a segítségnyújtást.

Minden jelzésre szakképzett diszpécser reagál, a megfelelő intézkedések folyamata pontosan szabályozott.

Az eszköz kétirányú kommunikációra alkalmas. A zárt rendszeren belül a készülékről csak a Diszpécserközpontba lehet jelzést indítani – az egyedüli, főgomb hosszú megnyomásával – és a Gondosóra használóját is csak a diszpécserek tudják visszahívni. Egyéb kimenő hívás indítására vagy külső hívás fogadására az eszköz nem alkalmas.

A jelzőeszköz víz- és ütésálló, és erősebb ütést vagy esést érzékelve automatikusan jelzést ad a Diszpécserszolgálatnak.

A készülék a saját állapotáról (pl. töltöttség) automatikus jelzést küld.

A jelzőeszköz rendszeresen jelzi akkumulátorának állapotát a Diszpécserközpont felé, és jelzést ad a Felhasználójának is az alábbiak szerint:

 1. Az alacsony töltöttséget az eszköz automatikusan hangjelzéssel jelzi (30%-os töltöttségi szintnél).
 2. A diszpécser akkor hívja a Felhasználót a készüléken keresztül, ha azt látja, hogy 10% alá csökkent az eszköz töltöttsége, vagy olyan szint alá, ami nem biztosítja annak másnap reggelig történő működését.
 3. Ha lemerült a jelzőeszköz, a diszpécser a kapcsolattartót hívja (csak nappal).