Az Örökség Alapítvány 2001-ben alakult azzal a céllal, hogy a hátrányos településeken, a vidéki kis falvakban is hozzájuthassanak az emberek a kultúrához.

Alapítványunk támogatásával valósult meg immár IX. alkalommal Nagyvisnyón a Bükki Művésztelep elnevezésű közösségi alkotótábor. Az alkotótábor festő, és grafikusművészeket lát vendégül egy héten keresztül a következő tézis szerint: A művésztelep nem szeretné elkötelezni magát egyetlen stílus, művészcsoport, vagy művészeti ideológia mellet sem. Azt szeretnénk, hogy az összetartó erő a közösen megélt inspiráló erő lenne. A természet és az ember, illetve ember és ember nemesen egyszerű kapcsolatának újbóli megtalálása.

A művésztelepen vendégül láttuk a település, valamint Szilvásvárad fiatalságát, hogy első kézből kapjanak betekintést a kortárs magyar művészetbe, valamint tanúi legyenek egy-egy műalkotás születésébe. A művésztelepet kiállítással zártuk, ahol vendégül láttuk a település, és vonzáskörzetének kortárs képzőművészet iránt fogékony lakosait. Bővebb információk a www.bukkimuvesztelep.hu weblapon.

2011-ben Alapítványunk szervezésében, koordinálásában, és finanszírozásában került megrendezésre a IV. Bükki Nyári Napok kulturális rendezvénysorozat keretein belül egy színházi előadás. A Forrás színház művészei a Csíksomlyói Magyar Passiót adták elő Dörner György főszereplésével.

Hagyományteremtő céllal egy motoros találkozón került bemutatásra Wass Albert műveiből összeállított Csendtől a Szóig című két személyes darab, amely a szokatlan helyszín ellenére nagy sikert aratott. Az Echo televízió munkatársai rögzítették az eseményt. A BNyN rendezvénysorozat rendezvényein a nézők ingyen vehettek részt minden költséget alapítványunk viselt. Már rég rájöttünk arra, hogy vidéki kis falvakban amennyiben ingyen biztosítjuk a „magas” kultúrához való hozzáférési igenis van érdeklődés a programok iránt. Bővebben: www.bukkinapok.hu

Alapítványunk hagyományosan segíti Nagyvisnyó Község Önkormányzatát a parlagfű elleni harcában. Önkénteseink egy darab kölcsönkapott motoros fűkaszával megközelítően 3 Ha területen kaszálták le az általuk felderített parlagfűvel szennyezett területeket.  Alapítványunk támogatja, és segíti Nagyvisnyó község közfoglalkoztatási programját. A parlagfű szezon közeledtével a kuratórium tagjai, és önkénteseink rendszeresen járják a település kül- és belterületeit, hogy időben felfedezhessék a parlagfűvel fertőzött területeket. Szintén Alapítványunk hozta látogatható állapotba a nagyvisnyói református temetőt, amely évtizedek alatt teljesen elgazosodott.  Alapítványunk kezelésében van kettő település honlapja (Nagyvisnyó, Szilvásvárad). A honlapokkal kapcsolatos költségek viselése ezáltal lekerül az Önkormányzatok válláról. Kedvezményesen biztosítjuk a vállalkozások részére a megjelenési lehetőséget (ebből a csekély bevételből biztosítjuk a cél szerinti tevékenységeink finanszírozását). A honlapokon a civil, és a társadalmi szervezetek részére ingyen biztosítjuk a megjelenést.

Több civil szervezet részére (Nagyvisnyói Polgárőr Egyesület, Észak Hevesi 33 Vidékfejlesztési Egyesület) térítés mentesen végeztünk pályázatfigyelést.

2014-ben kialakított vendégházban hátrányos helyzetű családok üdülését szeretnénk támogatni. 2015-ben sikerült beszerezni egy 9 fős kisbuszt, amellyel Nagyvisnyó településen végezzük az általános iskolás gyermekek iskolába utaztatását. Az egri Gárdonyi Géza Színházba a településen bérlettel rendelkezők utaztatását. Besegítünk az arra rászoruló személyek orvoshoz való eljuttatásába. A szociális ebéd kiszállításában is segítséget nyújtunk az Önkormányzatnak. A Nagyvisnyói Református Egyházközséggel együttműködési szerződés alapján a hívek nagyobb egyházi rendezvényekre való eljuttatását végezzük. 2015. évben egy 3000 m2-es területen ültetünk fekete berkenyét azzal a célzattal, hogy egészséges bio alapanyaggal tudjuk változatossá tenni a közétkeztetést.

Kedvezményezett: Örökség Közhasznú Alapítvány

Projekt címe: Önkéntesek Nagyvisnyóért

Pályázati azonosító: FCA-KP-1-2020/2-000143

Támogatás összege: 4.000.000 Ft

Alapítványunk számos nagyvisnyói szervezetet, helyi rendezvény megvalósulását segíti munkája révén. Minden évben részt veszünk a parlagfű elleni küzdelemben, a település parlagfű mentesítésében. Segítünk a helyi református temetőt rendben tartani, évente több alkalommal rendezünk hulladékgyűjtő (szemétszedő) rendezvényeket.

A feladatellátásunkat segítendő a Magyar Falu Program keretében beszerzésre került egy használt platós teherautó, melynek segítségével önkénteseink még hatékonyabban és továbbra is a település érdekében tudják munkájukat végezni.